Wandelcoaching
Naast Lichaamsgerichte coaching bied ik tevens wandelcoaching aan.
Wandelcoaching is een laagdrempelige vorm van therapie en biedt verschillende voordelen aan iedereen die zich in een periode van b.v overmatige spanning of stress bevinden.
Verbeterde zelfbewustzijn:
Tijdens wandelcoaching krijg je de kans om in contact te komen met de natuurlijke omgeving en tegelijkertijd te reflecteren op je gedachten en gevoelens. Dit kan leiden tot een verhoogd zelfbewustzijn en een dieper inzicht in de eigen behoeften, waarden en doelen.
Versterkte veerkracht:
Wandelcoaching kan helpen bij het opbouwen van veerkracht, omdat het helpt flexibeler om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Het ondersteunt en vergroot het vermogen om zich aan te passen, stress te beheersen en positieve veranderingen te omarmen.
Fysieke en mentale welzijn:
Wandelen zelf heeft positieve effecten op zowel het fysieke als het mentale welzijn. Het kan helpen stress te verminderen, de stemming te verbeteren, de concentratie te vergroten en de algehele gezondheid te bevorderen. Wandelen tijdens coachingssessies kan een extra stimulans zijn om zowel lichamelijk als geestelijk actief te zijn.
Karate
Karate kan worden ingezet als een vorm van lichaamsgerichte therapie en biedt verschillende therapeutische voordelen:
Stressvermindering:
Naast het verbeteren van de fysieke fitheid heeft het een positieven invloed op het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. Het vereist concentratie, focus en beheersing van de ademhalingstechnieken. Deze aspecten kunnen helpen om de geest te kalmeren en stress te verminderen.
Zelfvertrouwen en zelfbeheersing:
Het fysiek bezig zijn en het overwinnen van uitdagingen tijdens de training vergroot het gevoel van eigenwaarde en moedigt de beoefenaar aan om zelfbeheersing en discipline te ontwikkelen.
Emotionele expressie en regulatie: Karate biedt een uitlaatklep voor een gezonde uiting van emoties. Door middel van gecontroleerde bewegingen en fysieke oefeningen kunnen mensen emoties zoals woede, frustratie of angst kanaliseren en loslaten.
Mindfulness en focus:
Karate vereist volledige aandacht en aanwezigheid in het moment. Het beoefenen van karate is een vorm van mindfulness. Dit kan gunstig zijn voor mensen die moeite hebben om in het hier en nu te blijven.
Lichaamsgerichte coaching en therapie
In onze huidige samenleving speelt het denken een grote rol. Veel energie en aandacht gaat naar ons hoofd die vaak maar niet stil wil worden. Overmatig denken door malen en piekeren kan leiden tot stress en burnout klachten.
’Wanneer je werkelijk in harmonie bent met je lichaam, wordt het een vertrouwde leraar en gids’.
Deepak Chopra
Bij lichaamsgerichte coaching wordt ervan uitgegaan dat het lichaam veel wijsheid en informatie bevat die kan bijdragen naar een evenwichtiger balans tussen lichaam en geest. Zo kent elk van onze reactiepatronen of gewoontes een fysieke component. Ons lichaam geeft voorafgaand aan een reactie al signalen af waar we even zo vaak niet bewust van zijn.
Door vroegtijdige herkenning ontstaat ruimte om te kiezen. Zo kunnen we onze ongezonde gewoontes en reactiepatronen verruilen voor meer passende en gezondere patronen.
Deze vorm van coaching heeft een positieve invloed bij verschillende klachten zoals stress, angst, trauma, emotionele onstabiliteit maar ook op onverklaarbare fysieke klachten. Het kan worden ingezet voor het vergroten van zelfbewustzijn, het ontwikkelen van gezonde grenzen. Het versterken van lichaamsbewustzijn bevorderd ons algemene welzijn.